Wanja Kaufmann är kandidat till EU-parlamentet för Miljöpartiet.
En viktig grundbult i den gröna rörelsens identitet har alltid varit att vi är en del av något större. Som gröna förstår vi att det inte går att lösa våra stora utmaningar – klimatkris, ojämlikhet, konflikt, förlust av biologisk mångfald, rasism – på egen hand. Dessa utmaningar bryr sig inte om landsgränser, särskilt inte på en liten kontinent som vår. De gröna frågorna har alltid varit internationella och det är de fortfarande.
Sedan 2008 driver Miljöpartiet inte längre på för ett utträde ur EU. Femton år senare har mycket hänt – många partier (till både höger och vänster) retirerar till nationalism, misstänkliggörande och nedmontering av såväl fri rörlighet som demokratiska rättigheter. Fler och fler länder i Europa styrs av populister och anti-europeiska grupper. De som vågar tro på – men framför allt vågar prata om – ett bättre, mer öppet och mer demokratiskt Europa blir allt färre. Det politiska landskapet har förändrats under de senaste femton åren och det är dags för Miljöpartiet att ta en ny, mer proaktiv roll när det gäller EU.
Vi gröna har möjlighet att vara den progressiva röst som står upp för ett öppet, demokratiskt och grönt EU när ingen annan gör det. Genom att tydligt profilera oss som Sveriges EU-vänligaste parti har vi möjlighet att vinna röster från såväl progressiva vänsterväljare som övergivna liberaler. Och framför allt har vi möjlighet att stå upp för det som är rätt.
I den kommande EU-valrörelsen är det av högsta vikt att vi står upp för det gemensamma och visar att vägen till ett välmående EU går genom MER samarbete, inte mindre. Det är ett tänk som vi måste applicera både externt och internt – såväl i vår valkampanj som internt i vår rörelse.
För att på riktigt bygga ett grönt Europa krävs stora förändringar på många politikområden. Några av de viktigaste att börja med är – utöver reformer inom transport, klimat och miljö (som bland annat våra nuvarande EU-parlamentariker har drivit igenom med stor framgång) – frågor som rör migration, mänskliga rättigheter och socialpolitik.
När EU:s migrationspolitik går i fel riktning och högernationalistiska krafter får allt mer inflytande måste det finnas röster som står upp för öppna gränser, säkerhet och mänskliga rättigheter. Vi gröna ska vara den rösten. Det måste bli lättare att fly och migrera till Europa på säkra sätt – inga fler människor ska dö på Medelhavet.
Tror vi på riktigt på ett öppet Europa måste vi också verka för att fler länder ska få möjlighet att ansluta sig till EU, inte minst länder på västra Balkan. I en tid där anti-europeiska rörelser växer sig starkare står vi gröna upp för gemenskap och internationella samarbeten. Att stå upp för ett öppet Europa innebär också att vi, genom en medmänsklig och rättriktad EU-gemensam utrikes- och biståndspolitik såväl som smarta internationella säkerhetspolitiska samarbeten, tar ansvar för vårt avtryck utanför unionens gränser.
I EU ska ingen bli diskriminerad. Varken för sin sexualitet, hudfärg, etnicitet, kön eller härkomst. Du ska kunna känna dig säker i hemmet, i skolan och på arbetsplatsen och du ska ha tillgång till likvärdig sjukvård, utbildning och skydd oavsett om du är EU-medborgare, medborgare i ett annat land eller papperlös. För detta krävs stora sociala reformer på EU-nivå som fastställer likvärdiga regler i hela unionen. En svensk arbetares rättigheter ska aldrig få gå före en polsk, italiensk eller grekisk arbetares rättigheter. När socialdemokrater såväl som brunhöger av olika anledningar väljer att inskränka den fria rörligheten och möjligheten för utrikesfödda att bygga sig ett liv i Sverige måste vi stå upp för övertygelsen om att alla människor har samma värde – och att var du är född inte ska spela någon roll för vilka möjligheter och rättigheter du har.
För att vi ska uppnå ett jämlikt Europa på riktigt måste skillnaderna inom EU jämnas ut. Idag tjänar en Östeuropeisk EU-medborgare bara 70 procent av vad en västeuropeisk EU-medborgare tjänar. Är du medborgare i ett östeuropeiskt land strax utanför EU:s gräns ligger samma siffra på 34 procent. Det här är inte värdigt det Europa vi vill se. När allt fler västeuropeiska regeringar håller hårt i pengapåsen måste vi stå upp för jämlikhet och omfördelning.
För att bygga ett grönt EU krävs det sist men inte minst att vi vågar vara EU-vänliga internt. Den gröna familjen är stark – och vi är många. Genom att samverka med andra gröna runt om i Europa visar vi inte bara att de gröna frågorna på riktigt är gemensamma, utan stärks också i vårt eget valkampanjande. Tillsammans är vi starka – och i en familj som denna kommer vi aldrig att vara ensamma. European Green Party, Gröna gruppen i EU-parlamentet och Federation of Young European Greens är alla fantastiska organisationer som mer än gärna vill bidra med resurser, kompetensutveckling och gemenskap, och vi har lyxen att ha allt inom en armlängds räckhåll. Tar vi på ett bra och proaktivt sätt vara på den guldgruva vi har framför oss har vi potential att bedriva en fantastisk valrörelse.
Som avslutande ord vill jag bara uppmana: Får du under EU-valrörelsen (eller vid annat tillfälle) möjligheten att träffa, diskutera och lära dig av en annan grön från en annan del av Europa – ta chansen. Det kommer vara något av det mest värdefulla du kan ge dig själv som Miljöpartist.
Varför skulle väljarna rösta på ett grönt parti som struntar i dem? Läs den här texten en gång till: det står inte ett enda ord om problemen i det svenska samhället eller vanliga svenskars liv. Och så ser det ut i varenda grön text. Väljarna existerar inte som annat än stegar att klättra på. I detta fall vill (mp) se till att EU får rätt att köra över Sverige om invandringen samt att svenska arbetare ska offra sig för resten av Europa. Inte ett ljud om hur svenskar ska få sina egna liv att fungera. Nej, att rösta på (mp) ska alltid vara en uppoffring och ett jävla lidande. Det är den här arrogansen och detta ointresse för människor som är miljöpartiets stora problem.